MADDENİN TERSİ ANTİ MADDE NEDİR?
İnsanların bildiği doğada bulunan ve her gün her saniye gördüğümüz veya göremediğimiz, dokunduğumuz veya dokunamadığımız birçok şeye madde denir. Sahilde yürürken baloncu amcanın balonları, okulda üstüne oturduğumuz sandalyeler, içtiğimiz su, yediğimiz yemek hatta soluduğumuz hava… Bunların hepsi birer maddedir. Bu maddelerin içinde proton dediğimiz artı (+) yüklü tanecikler, elektron dediğimiz eksi (-) yüklü tanecikler ve nötron dediğimiz nötr yani yüksüz tanecikler bulunur. Anti madde dediğimiz şey ise bunun tam tersidir. Yani maddenin tam tersi mi? Buna hem evet hem hayır diyebiliriz. Anti madde aynı madde gibi içinde + ve – yüklü tanecikler bulundurur. Fakat bu maddeden biraz farklıdır. Anti madde atomunun içindeki protonlar – yüklüdür. Buna antiproton derler. Anti madde atomunun çevresinde dönen elektronlar ise tahmin edebileceğiniz gibi + yüklüdür. Buna da pozitron derler. Atomun içindeki nötronlar yine maddedeki gibi yüksüzdür ve bunlara antinötron denir. Peki neden maddenin tersi midir sorusuna hayır cevabını da verdik? Bunun nedeni anti madde olan bir nesnenin görünüşünün madde olan bir nesneyle birebir aynı olmasıdır. Yani sizin anti maddeden olan bir kopyanız olsaydı yanınızda o, sizin tıpatıp aynınız olurdu. Yan yana dursanız kimse onun anti maddeden sizin de maddeden oluştuğunuzu anlayamazdı.
Peki anti madde ile madde birbiriyle temas ederse ne olur?
Cevap basit: İkisi de yok olur.
Dan Brown – Melekler ve Şeytanlar kitabı hakkında spoiler içerir!
Dan Brown’un Melekler ve Şeytanlar adlı kitabını okuyanlar bilir. Orada nohut büyüklüğünde bir anti madde üretilmişti. Bu anti madde özel bir vakumlu tüpün içinde saklanıyordu. Yani içeride hava dahi yoktu. Alttan ve üstten mıknatıslarda desteklenen anti maddemiz tüpün tam ortasında hiçbir şeye değmeden duruyordu. Eğer bu mıknatısların pili biterse ve anti madde maddeyle iletişime geçerse birbirini yok edecek ve bu nohut büyüklüğündeki küçücük tatlı mı tatlı görünen anti madde Vatikan büyüklüğünde bir şehri yok edecekti.
Buradan da anlaşılacağı gibi küçücük boyutlardaki bir anti madde bile bir şehri yok edecek büyüklükte. Peki neden anti madde üretilmeye çalışılıyor?
Anti madde üretimi çok küçük miktarlarda da olsa laboratuvarlarda üretiliyor. Bu üretilen miktar sadece bir atom kadar olabiliyor. Fakat bu anti maddeyi daha fazla şekilde üretip depolanabilirse bu boyutlardaki anti madde sayesinde şunlar yapılabilir:
- Askeri bir silah olarak kullanılabilir.
Anti maddenin yok edici bir özelliğinin olduğunu söylemiştik. Bu atom bombası gibi atıldıktan sonra yıllarca canlı yaşamını etkileyecek bir etki bırakmayacaktır.
- Uzay araştırmalarında ulaşamadığımız yerlere ulaşmak için kullanılabilir.
Bilindiği üzere doğada hiçbir şey yoktan var edilemez ve var olan da yok edilemez. Yazının başından beri madde ve anti madde çarpışırsa yok olur diyoruz. Aslında tam olarak yok olmaz. Ünlü fizikçi Einstein’in e = m.c2 formülünü hatırlayalım. Madde ve anti madde bir araya gelirse iki madde de yok olur ve bu formüle göre enerjiye dönüşür. Bu enerji kullanılarak da uzay araçlarında şimdiye kadar göremediğimiz hızlara çıkılıp evrenin bilinmeyenine uzun bir yolculuğa çıkılabilir.
Anti madde sadece laboratuvar ortamında oluşturulan bir şey değildir. Anti madde doğada da bulunur. Hatta sizi biraz şaşırtayım, lezzetli bir meyve olan muzun içinde çok ufak miktarlarda anti madde bulunur. Evet, muzda.
Member discussion