3 min read

Uygulamalarınız Otomatik Güncellensin: Windows İçin Adım Adım Rehber

Uygulamalarınız Otomatik Güncellensin: Windows İçin Adım Adım Rehber
Photo by Balázs Kétyi / Unsplash

Uygulamaları kullanırken bazen güncellemeleri atlayabiliyoruz. Oysa ki bu güncellemeler, güvenlik açıklarını kapatmanın yanı sıra yeni özellikler de getirebiliyor. Ben kullandığım uygulamaların her zaman en güncel versiyonda olmasına özen gösteriyorum. Güncellemeler, uygulamaya yeni özellikler ekleyebilir, hataları düzeltebilir ve hatta yeni bir görünüm kazandırabilir. Ancak, bu güncellemeleri takip etmek bir yerden sonra zorlaşabiliyor. Her uygulamaya girip güncellemeleri denetlemek ve eğer güncelleme varsa yüklemek yorucu olabiliyor.

Keşke bu güncellemeler bilgisayarımız açıldığında otomatik olarak yapılsa, değil mi? Şanslısınız, çünkü bu yazımızda tüm uygulama güncellemelerini bilgisayarımız açıldığında otomatik olarak yapacak şekilde ayarlayacağız. Bunun için Windows'un winget paket yöneticisini ve Görev Zamanlayıcı uygulamasını kullanacağız.

Winget Nedir?

Winget, Microsoft tarafından Windows 10 ve Windows 11 için tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir paket yöneticisidir. Winget'i kullanarak uygulamalarınızı güncelleyebilirsiniz.

Görev Zamanlayıcı Nedir?

Görev Zamanlayıcı, Windows ile birlikte gelen ve belirli scriptleri veya görevleri planlayıp çalıştırmanıza olanak tanıyan bir programdır.

Hadi Başlayalım! 😊

Adım 1: Script'i Oluşturma

  1. Bilgisayarınızda C diski içinde "Scripts" adında bir klasör oluşturun. Tüm scriptlerinizi burada depolayabilirsiniz. Bu zorunlu değil, ancak düzenli çalışmanızı sağlar.
  2. Bu klasörde bir metin belgesi oluşturun ve adına update-winget.ps1 deyin. Dosya uzantısının .ps1 olduğuna dikkat edin. Dosya uzantılarını görmek için Dosya Gezgini'nde "Görünüm" sekmesinden "Dosya adı uzantılarını göster" seçeneğini etkinleştirin.
  3. Dosyayı Not Defteri ile açın ve aşağıdaki komutu içine yazın:
winget upgrade --all --include-unknown

Bu komut, tüm uygulamaları günceller ve normalde güncelleme kontrolü yapmayan veya tanımadığı paketleri de kapsar. Bu opsiyonu istemiyorsanız, --include-unknown bayrağını çıkarabilirsiniz.

Eğer daha önce PowerShell scripti çalıştırmadıysanız, aşağıdaki işlemi yapmanız gerekebilir:

Set-ExecutionPolicy RemoteSigned -Scope CurrentUser

Bu komut, PowerShell scriptlerinin çalıştırılmasına izin verirken, yalnızca imzalı scriptlerin internetten indirildiğinde çalıştırılmasını sağlar.

Adım 2: .bat Dosyasını Oluşturma

  1. Aynı dizinde bir metin belgesi daha oluşturun ve adına run_update_winget.bat deyin. Dosyayı Not Defteri ile açıp içerisine aşağıdaki komutu yazın:
@echo off
PowerShell -NoProfile -ExecutionPolicy Bypass -File "C:\\Scripts\\update-winget.ps1"

Dosya yolunuz farklı bir konumdaysa, "C:\\Scripts\\update-winget.ps1" kısmını uygun şekilde değiştirin.

Adım 3: Görev Zamanlayıcısını Ayarlama

  1. Windows'ta Görev Zamanlayıcı uygulamasını açın.
  2. Sağ menüden "Görev Oluştur" seçeneğine tıklayın ve görevinize bir isim verin. Örneğin, "Winget Upgrade".
Görev Zamanlayıcı Yeni Görev Oluşturma
  1. "Tetikleyiciler" sekmesine geçin, "Yeni" butonuna tıklayın ve "Görevi başlat" kısmından "Başlatılırken" seçeneğini seçin. Tamam'a tıklayın.
Görev Zamanlayıcı Tetikleyici Oluşturma
  1. "Eylemler" sekmesine geçin, "Yeni" butonuna tıklayın ve "Eylem" kısmında "Programı Başlat"ı seçin. "Ayarlar" kısmında ise oluşturduğunuz .bat dosyasını seçin. Tamam'a tıklayın ve Görev Oluştur penceresini de Tamam diyerek kapatın.
Görev Zamanlayıcı Eylem Oluşturma

Artık Hazırız!

Bilgisayarınız her açıldığında, winget ile uygulamalarınızın güncellemeleri kontrol edilecek ve tüm uygulamalarınızı güncel bir şekilde kullanabileceksiniz.

Bu yazı hoşunuza gittiyse, sosyal medya platformlarında paylaşarak ve yorumlarınızla destek olabilirsiniz. Haftaya görüşmek üzere! 👋