6 min read

WSL ile 3 Adımda MacOS Kurulumu

WSL ile 3 Adımda MacOS Kurulumu
Photo by Umberto / Unsplash
NOT: Ben kurulumu Sonomo üzerinden yaptım fakat en sonda hata verdi ve çalışmadı bu yüzden geri dönüp Ventura kurdum ve Ventura sorunsuz çalıştı. Siz de sorun yaşamadan kurmak istiyorsanız direkt Ventura kurabilirsiniz. Sonoma'yı denemek istiyorsanız Sonoma'yı deneyebilirsiniz, belki sizde çalışabilir. 😊

Mac bilgisayar sahibi değilsiniz ve MacOS'da bulunan ama Linux ve Windows'ta bulunmayan bir uygulama mı kullanacaksınız?

Ya da sadece meraktan bilgisayarınıza MacOS mu kurmak istiyorsunuz. Bu yazımızda ince ayarlarla uğraşmadan terminal üzerinden bir kaç komut çalıştırarak bilgisayarınızda MacOS çalıştırabileceksiniz.

O zaman hiç durmadan başlayalım! 🎉

Adım 1: Bilgisayara WSL Kurulumu

Bilgisayarımıza WSL yüklememiz gerekiyor. Bunun için isterseniz arama kısmına Windows Özelliklerini Aç veya Kapat yazıp buradan WSL'i açabilirsiniz. İsterseniz de Terminal'i yönetici olarak başlatıp wsl --install komutu ile WSL'i kurabilirsiniz.

wsl --install komutu çıktısı

Bende Ubuntu yüklü olduğu için direkt olarak indirme işlemini geçip kuruluma geçti. Siz eğer daha önce WSL'i aktifleştirmediyseniz veya hiç kurmadıysanız bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekebilir.

Görüldüğü üzere kurulum bitince bizden bir kullanıcı adı ve şifre istiyor. Bunları giriyoruz ve artık terminalden görüldüğü üzere WSL'de kurulu Ubuntu'nun içindeyiz.

Ben burada direkt Ubuntu'nun terminalini kullanmak istiyorum. Bu yüzden yukarıdaki terminal sekmelerinden +'nın yanında bulunan aşağı yönlü ok tuşuna basıyorum ve buradan Ubuntu seçeneğini seçiyorum. Bu işlemi yapmak zorunda değilsiniz (OPSİYONEL).

İlk adımı tamamladık ve WSL'i bilgisayarımıza kurup Ubuntu işletim sistemini yükledik. Artık ikinci adıma geçebiliriz.

Adım 2: Gerekli Araçların İndirilmesi

MacOS Sonoma'yı sanal makinede çalıştırmak için QEMU kullanacağız. Hem sanal makine imajını, hem QEMU'yu hem de diğer araçları indirmek için Github'daki kholia adlı kullanıcının OSX-KVM reposuna göz atacağız.

Repo Linki: https://github.com/kholia/OSX-KVM

Readme kısmını okursak burada gerekli kodları bulabiliriz fakat ben yine de bu kodları buraya yazacağım.

İlk olarak tüm gerekli paketleri yükleyeceğiz fakat bunun için önce aşağıdaki komut ile gerekli güncelleştirmeleri yapmamız gerekiyor.

sudo apt update

Bu işlemde şifre isterse 1. Adımda oluşturduğumuz şifreyi yazmalıyız. Gerekli güncellemeleri yaptığımıza göre şimdi bizim için gerekli olan tüm paketleri aşağıdaki komut ile kurabiliriz.

sudo apt install qemu-system uml-utilities virt-manager git \
    wget libguestfs-tools p7zip-full make dmg2img tesseract-ocr \
    tesseract-ocr-eng genisoimage vim net-tools screen -y

Bazı kullanıcılar bu komut ile tüm paketleri yüklemeye çalıştıklarında hata alabiliyorlar. Eğer hata alırsanız tüm paketleri tek tek kurmayı deneyin.

Bu işlemden sonra aşağıdaki komut ile gerekli işlemleri yapacağız, hangi komutun ne işlem yaptığını yanlarına yazacağım.

cd ~     // ana dizine gidiyoruz

git clone --depth 1 --recursive https://github.com/kholia/OSX-KVM.git     // kholia github hesabından gerekli dosyaları bilgisayara klonluyoe

cd OSX-KVM     // klonlanan klasörün içine giriyoruz

OSX-KVM klasörünün içerisine girdikten sonra en son realese'i github üzerinden çekmek için şu komutu çalıştırıyoruz:

git pull --rebase

Bu komut ile en son güncellemeleri de aldığımıza göre şimdi bir sonraki işlemimize geçebiliriz.

sudo modprobe kvm; echo 1 | sudo tee /sys/module/kvm/parameters/ignore_msrs

Bu komutu çalıştırdığınızda 1 çıktısını vermeli. Eğer 1 çıktısını verdiyse işlemlerimize devam edebiliriz. Şimdi de işlemcimizin markasına göre bir dosyamızı ayarlamamız gerekecek.

Eğer işlemciniz Intel ise;

sudo cp kvm.conf /etc/modprobe.d/kvm.conf 

Eğer işlemcini AMD ise;

sudo cp kvm_amd.conf /etc/modprobe.d/kvm.conf

Şimdi de aşağıdaki komut ile mevcut kullanıcımızı kvm'nin gruplarına ekliyoruz:

sudo usermod -aG kvm $(whoami)
sudo usermod -aG libvirt $(whoami)
sudo usermod -aG input $(whoami)

Tüm işlemlerimiz tamamlandı artık aşağıdaki komut ile kuruluma başlayabiliriz.

./fetch-macOS-v2.py

Yukarıdaki komutu çalıştırdığımızda her şey yolunda gittiyse karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek:

Buradan istediğiniz macOS sürümünü seçebilirsiniz. Ben Sonoma sürümünü seçeceğim bu yüzden 7 yazıp Enter tuşuna basacağım. Gerekli indirmeleri yaptıktan sonra işlemlere kaldığımız yerden devam edeceğiz.

NOT: Ben kurulumu Sonomo üzerinden yaptım fakat en sonda hata verdi ve çalışmadı bu yüzden geri dönüp Ventura kurdum ve Ventura sorunsuz çalıştı. Siz de sorun yaşamadan kurmak istiyorsanız direkt Ventura kurabilirsiniz. Sonoma'yı denemek istiyorsanız Sonoma'yı deneyebilirsiniz, belki sizde çalışabilir. 😊
İmaj indirme işlemi tamamlandıktan sonra

Şimdi daha önce indirdiğimiz dmg2img uygulaması ile indirdiğimiz dmg dosyasını img'ye çevireceğiz. Bunun için şu komutu kullanacağız:

dmg2img -i BaseSystem.dmg BaseSystem.img

Daha sonra aşağıdaki komut ile sanal diskimizi oluşturuyoruz.

qemu-img create -f qcow2 mac_hdd_ng.img 256G

Veeee, bu adımın son işlemi. Aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz ve QEMU penceresi açılıyor.

sudo ./OpenCore-Boot.sh

Bu komutu çalıştırınca aşağıdaki gibi bir pencere gelecek. Artık 3. Adıma geçebiliriz.

Ubuntu Terminal ve QEMU
Adım 3: MacOS Sonoma Kurulumu

Adım 2'deki son komutu çalıştırdığımızda karşımıza gelen ekranda macOS Base System seçeneğini seçiyoruz. Aşağı kayan bir çok yazıdan sonra karşımıza MacOS Yükleme Ekranı gelecek.

Buradan Disk Utility kısmını seçiyoruz, gelen ekrandan QEMU HARDDISK Media Yazılı alanı seçip sağ yukarıdak Erase butonuna basacağız. Burada birden fazla QEMU HARDDISK Media olabilir en yüksek boyutlu olacanı seçeceğiz.

Erase butonuna bastıktan sonra açılan pencerede seçenekler aşağıdaki şekilde olmalı Name kısmını dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

İşlem tamamlandıktan sonra sol yukarıdaki kırmızı çarpı butonuna basıyoruz ve Reinstall macOS Sonoma seçeneğini seçip devam ediyoruz.

Bundan sonrası ileri, ileri diye devam edecek. Sadece disk seçme kısmına geldiğinizde orada az önce silip isim verdiğiniz diski göreceksiniz onu seçmeniz gerekiyor. Daha sonra kurulumun bitmesini bekleyin.

QEMU macOS Sonoma Yükleyicisi

Biraz uzun bir bekleyişten sonra ekranda yine kayan yazılar gelecek ve disk seçme ekranı gelecek burada MacOS Installer seçeneğini seçiyoruz ve yine karşımıza kayan yazılar geliyor.

Ve elma logumuzu görüyoruz.

Elma Logosu

Beklemeye devam ediyoruz. Bu sırada bilgisayar bir kaç kez yeniden başlayıp ekranda yazılar kayabilir dert etmeyin. Sonuna kadar gitsin. En son yeniden başlatmada tekrar disk seçim ekranı gelecek burada sadece MacOS yazan diski seçeceğiz. Zaten bu diskler seçili geliyor hiçbir şeye dokunmasanız bile otomatik devam edecektir.

Kurulum tamamlanınca karşımıza dil seçim ekranı gelecek burada kullanmak istediğiniz dili seçip sonra ileri ileri diyerek kuruluma devam edebilirsiniz.

Ama ben ileri ileri diyerek devam etmenizi önermiyorum, okuyun inceleyin ve size uygun olanları işaretleyip devam edin. AppleID ile giriş yapmanıza ilk başta gerek yok.

Dil Seçim Ekranı

Veeee mutlu son...

MacOS ana ekranımızı gördük artık Windows veya Linuxta olmayan programları indirip kullanabilirsiniz fakat ekran kartı sürücüleri olmadığı için çok akıcı bir deneyim sunmuyor. Ama Xcode indirip uzaktan IOS cihaza bağlanıp geliştirmeler yapabilirsiniz.

Umarım işinize yaramıştır, bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle 😊